Jongeren

Weidevogels broeden ieder jaar in de periode maart tot en met juni. Ze maken hun onopvallende nesten op een akkerland of een weiland, leggen 3 of 4 eieren en broeden bijna 4 weken tot de jongen uitkomen. De jongen verlaten direct het nest, maar kunnen de eerste paar weken nog niet vliegen; ze lopen dan rond in het weiland tot ze groot genoeg om zelf hun vleugels uit te slaan.

In diezelfde periode moeten de boeren aan het werk op hun land. Ze moeten gras maaien, mais inzaaien, onkruid bestrijden. Zij merken daardoor heel vaak die verborgen nesten van de weidevogels niet op en vernielen ze per ongeluk. Om dit te voorkomen zoeken vrijwilligers de nesten op en zetten stokken in de buurt van de nesten. Daardoor vallen ze beter op en kunnen de boeren er omheen werken. Op de foto’s hieronder kun je daar een paar voorbeelden van zien:

   

 

Vind je de natuur interessant?
Ben je gek op vogels?
Zou je het leuk vinden om mee te helpen?

Klik HIER en stuur ons een berichtje.

Samen gaan we dan bekijken hoe je onder begeleiding van een ervaren vrijwilliger op zoek kunt naar die verborgen nesten. En als het nest uitkomt en je hebt geluk dat je precies op tijd bent dan zie misschien ook zo’n kleine eigenwijze kievit. Hij (of zij) kan nog niet vliegen, maar wel rennen……als een kievit.